İstanbul rahim ağzı kanseri öncesi lezyonlar; servikal displazi olarak da tanımlanan rahim ağzında bulunan hücrelerin yapısal olarak değişime uğraması sonucunda açığa çıkmaktadır. Her geçen yıl görülme oranı artan rahim ağzı kanseri ve rahim ağzı kanseri öncesi lezyonlarda erken tanı ve nitelikli tedavi planlaması hayat kurtarmaktadır. Bu nedenle rutin kontrollerin aksatılmaması ve çeşitli önlemlerin alınması önerilmektedir.
İstanbul rahim ağzı kanseri öncesi lezyonlar farklı nedenlerle oluşabilmekle birlikte, genellikle Human Papilloma adlı virüs ve söz konusu virüsün çeşitli tiplerinden kaynaklanmaktadır. Söz konusu dokular aniden oluşmayabilmekte, bazı lezyonların oluşması yıllarca sürebilmektedir. Smear testi; tanı sürecinde altın standart haline gelmiştir.
İstanbul rahim ağzı kanseri öncesi lezyonlarda tanı sürecinde genellikle Smear testine başvurulmaktadır. Smear testi ile lezyon oluşumu bulunuyorsa söz konusu dokulardan dökülen hücreler saptanabilmektedir. Öyle ki rahim ağzı kanseri öncesi evrede oluşan lezyonların gözle görülmesi genellikle mümkün olmamaktadır. Anormal smear sonucu alındığında bu durum kanseri işaret etmemekle birlikte prekanseröz lezyonlar tespit edilmektedir.
İstanbul anormal smear sonucunun alınması durumunda ise Kolposkopi yöntemine başvurulabilmektedir.
İstanbul rahim ağzı kanseri öncesi oluşan lezyonların tedavisi; rahim ağzı bölgesinin temizlenmesi disiplinine dayanmaktadır. Konizasyon ya da LEEP işlemleri ile rahim ağzı söz konusu lezyonlardan temizlenebilmektedir.
Konizasyon işlemi; genel ya da lokal anestezi altında uygulanan ve yaklaşık 15 ila 20 dakikada tamamlanan bir yöntemdir. İşlem sonrasında rahim ağzı lezyonlardan tamamen temizlenebilmektedir. Bazı kişilerde tekrarlama riski bulunması sebebi ile rutin kontrollere devam edilmelidir.
İstanbul rahim ağzı kanseri; meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türlerinden biridir. Yapıl ...
Devamını OkuOver (yumurtalık) kistleri, çoğunlukla overin kendi dokusundan kaynaklanan yüksek oranda iyi huylu o ...
Devamını Oku